Za človeka je ena izmed glavnih dveh surovin za preživetje, poleg vode tudi hrana. Lahko se vsi strinjamo, da brez nje ne bi bilo mogoče preživeti. Zato pa je bistvenega pomena, da hrana ostane zdrava in čista, saj bomo samo tako lahko zagotovili zdravo življenje in hranjenje. Na srečo pa obstajajo organizacije oziroma sistemi, ki skrbijo za varno prehrano in ena izmet takšnih je haccp.
Gre za metodo, ki se s tujko imenuje Hazard Analysis Critical Control Point oziroma haccp, ki zagotavlja varno prehrano z raznimi načeli in metodami. Njihov namen in pa glavni cilj je ta, da se prepozna in najde vse možne točke, pri pripravi prehrane, kjer bi lahko prišlo do kakšne nevarnosti oziroma zastrupitve.
Tako ima haccp v mejah svojega delovanja vse od začetka proizvoda hrane, torej še pri sami pridelavi surovin, pa vse do končnega oziroma zadnjega produkta, katerega lahko nato najdemo na policah v trgovinah z živili.
Ravno zato pa je haccp tako pomemben za naše zdravo življenje, saj je več kot polovica zdravja v sami hrani in vodi, katere uživamo. Zato so ukrepi, ki jih izvaja haccp ob kakšnem zaznanju tveganja, tako pomembni in pa potrebni za zagotovitev varnosti in varnega življenja v mnogih državah, kjer je prisoten ta sistem.
Čeprav pa je ta sistem tako ključno pomemben za naše zdravo življenje, je še vedno veliko ljudi, ki sploh ne vedo, da ta sistem obstaja. Zato je tudi potrebno, da se ta sistem razširi in izve med več ljudmi, saj bo potem lahko haccp dosegel tudi mnogo več ljudi okoli celotnega sveta, ter bi tako zagotavljal varno prehrano po več državah, poleg tega pa bi ukrepi, ki pridejo z haccp, ko se najde kritična točka varnosti, rešili ogromno problemov po svetu, ki so povezani s prehrano. Gre torej za zelo pomemben postopek ki nam zagotavlja zdravje.