Opornica za roko je na voljo v statični ali dinamični izvedbi

Na trgu so na voljo industrijsko narejene ortoze oziroma opornice najrazličnejših proizvajalcev oziroma blagovnih znamk. Po drugi strani pa vam kar nekaj ponudnikov omogoča izdelavo tovrstnih medicinskih pripomočkov po meri. Ponujajo torej individualno izdelane produkte po roki ali nogi oziroma po katerem koli drugem delu telesa.

Opornica za roko je na voljo v statični ali dinamični izvedbi

Izjemno priljubljena je tudi opornica za roko, ki pa jo je moč najti v različnih izvedbah. Na grobo takšne pripomočke delimo na statične ter dinamične. Statična opornica za roko na primer pomaga vzdrževati položaj, dinamična pa je praviloma namenjena povečanju gibljivosti poškodovanega predela oziroma sklepa.

 

Individualno izdelana statična opornica za roko

Individualno narejena statična opornica za roko torej lahko učinkovito služi samo za podpiranje določenega predela ali cele roke, na primer koristna je za nekatera vnetja ali pa pri svežih poškodbah, udarcih, zvinih, če je oteklina večja in pacient ne sme gibati roke ter ni potrebno imeti mavca.

V zadnjih letih zlasti pri ženskah narašča tako imenovani sindrom karpalnega kanala. To je ujetost živca v zapestju, ki ga pogosto spremlja še vnetje. Če vas doleti kaj takšnega, strokovnjaki opozarjajo, da v nobenem primeru ne smete odlašati z obiskom zdravnika. Če namreč odlašamo, je neredko kasneje potrebna celo operacija. Sicer pa je tudi v tem primeru lahko nadvse koristna primerno izbrana opornica za roko.

 

Opornice za roko so narejene tudi iz plastike

Lahko je opornica za roko narejena tudi iz prav posebne vrste plastike, ki se jo praviloma oblikuje tako v topli vodi, in sicer individualno po roki – glede na samo diagnozo seveda. Takšna vrsta plastike, ki se uporablja za izdelavo tovrstnih medicinskih pripomočkov, daje lahko vrhunske rezultate, tako glede oblikovanja kot tudi glede same obstojnosti.

Enako kot material pa je za opornico pomembna tudi spretnost in izkušenost izdelovalca. Vemo, da se lahko prav vsak medicinski pripomoček, tudi opornica za roko, lahko vedno izboljša.