Sladkorna bolezen v času nosečnosti

Sladkorna bolezen se deli na več tipov. Eden med njimi je tudi sladkorna bolezen, ki se pojavi v času nosečnosti. Praviloma takšen tip tovrstne bolezni po porodu oziroma s koncem dojenja povsem izzveni. V obdobju nosečnosti namreč prihaja do velikih hormonskih sprememb. Njihova posledica pa je zmanjšana občutljivost tkiv na inzulin. Krvni sladkor zato poraste.

Znano je, da so dojenčki nosečnic z nosečniško sladkorno boleznijo navadno ob rojstvu večji in nekoliko težji. Prav tako je znano, da so ženske z nosečniško sladkorno precej bolj nagnjene k razvoju sladkorne bolezni tipa 2, in sicer kasneje v življenju.

Še drugi tipi sladkorne bolezni

Nosečniška sladkorna, sladkorna bolezen tipa 1 in 2 so le nekateri tipi bolezni. Poznani so še drugi. Motnje v presnovi sladkorjev lahko nekoliko redkeje povzročajo tudi druge bolezni ali pa jemanje nekaterih vrst zdravil. Do takšne bolezni lahko pride pri hujšanju ali pa pri ponavljajočih se vnetjih trebušne slinavke, prav tako tudi pri boleznih, za katere je značilno prekomerno izločanje hormonov, ki so v nasprotju z delovanjem inzulina. Pri tem imamo v mislih predvsem ščitnični hormon, rastni hormon, hormon nadledvičnice in še bi lahko naštevali.

Na sploh pa sladkorna bolezen velja za eno od najbolj razširjenih kroničnih bolezni sodobnega časa. Njena pogostost iz leta v leto samo še narašča. Predvsem se veča število oseb, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2.

V Evropi sladkorna bolezen spremlja že več kot 50 milijonov ljudi

Da je tovrstna bolezen res tako zelo razširjena, govori tudi podatek, da je v Evropi prisotnih več kot 50 milijonov ljudi, ki se soočajo z njo. V svetu pa s tako vrsto bolezni obstaja približno 370 milijonov oseb.

Kar dve tretjini bolnikov s sladkorno boleznijo živi v državah, ki so v razvoju. To sta zlasti Indija in Kitajska. V teh državah je tudi največji porast števila bolnikov, zlasti zaradi vse večje ponudbe hrane in zmanjšanja aktivnih telesnih dejavnosti.