Kaj naredimo, če se nam na zapestju pojavi ganglion

Sem športnik in se z športom ukvarjam že 20 let. Fitnes sem obiskoval povprečno dvakrat na teden, pred letom dni pa sem se odločil, da bom na fitnes hodil čisto vsaki dan, dokler se mi pojavil ganglion na vrhu zapestja, kateri me je precej prestrašil.

Nisem čakal, takoj sem obiskal zdravnika, ki mi je povedal, da je to mehka zatrdlina in da je v njej tekočina, gre za izbočenje sklepne ovojnice, ki je pod kožo. Ker sem si že preko neta prebral, da gre za ganglion, sem bil malo bolj miren, čeprav priznam, da ta oteklina resnično ne izgleda lepo. Vedno ko sem jo pogledal, me je kar malo zaskrbelo.

Sam zdravnik mi je takoj povedal, ko sem rekel, da vsak dan obiskujem fitnes, da je ganglion nastal ravno zaradi ponavljajočih gibov. Povedal mi je dve možnosti zdravljenja:

  • Ganglion se lahko punktira,
  • ali pa se operira.

Pri obeh možnostih pa se ganglion lahko ponovno ponovi, kar vsekakor ni prijetno. Svetoval mi je, da je najboljša rešitev za ganglion, da poči sam od sebe. Imam pa tudi možnost, da to zatrdlino tako dolgo masiram, da jo zmehčam in potem počasi poči. Potem je velika verjetnost, da se ne bo ponovila, nastala bo brazgotina v notranjosti in to je to. 

Tako sva se dogovorila, da bom prilagodil aktivnosti na fitnesu, glede na bolečine in skušal sam z masiranjem počiti ganglion, če bi mi mogoče uspelo. Na koncu pa se je zdravnik še pošalil, da to zatrdlino lahko rešim tudi na ta način, da k knjigo udarim po njej.

Doma sem tako dolgo masiral, da je ganglion res počil, imel sem srečo in ni mi bilo potrebno iti na operativni poseg. Sedaj na fitnesu bolj pazim, kako držim zapestja, da jih preveč ne zvijam, ker bi se lahko ganglion ponovno pojavil.